Naleśniki w wersji bez glutenu, z mąki ryżowej z pysznym farszem z pieczarek, sera, natki pietruszki.
Lubimy naleśniki w różnych wersjach – słodkich jak też i wytrawnych.
Dzisiaj wersja wytrawna, dla miłośników pieczarek.
Składniki :
120 g maki ryżowej,
1 jajko,
200 ml mleka,
200 ml wody gazowanej,
Szczypta soli,
Farsz:
200 g pieczarek,
1 cebula,
100 g sera gruyere,
Ser morazella w kulce,
Sól, pieprz,
Natka pietruszki
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy lekko gazowaną wodę, mleko, jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).
W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników. Na patelnię dajemy masło, trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy aż wyparuje woda z patelni. Dodajemy do podsmażonych pieczarek stary ser gruyere, pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem – mieszamy całość.
Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch stron. Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Na ciepłe jeszcze naleśniki nakładamy po 2 łyżki farszu, na to dajemy plasterki sera mozarella i zawijamy. Tak przygotowane naleśniki podsmażamy na małym ogniu, patelni – około 10 minut – aż ser mozarella się rozpuści.
Podajemy ciepłe z sałatką.
robiłam jedna przymiarkę do naleśników ryżowych ale nie za bardzo mi wyszły…. kruszyły się – chyba zrobiłam za grube:) Twoje wyszły idealne!
Tak, mąka ryżowa jest specyficzna i nie trzeba smażyć naleśniki na dość mocnym ogniu. Ja dałam małą chochlę na średnia patelnię.
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam