Zdrowe, bezglutenowe naleśniki podane z serkiem waniliowym i sosem z czereśni.
Naleśniki przygotowujemy podobnie jak tradycyjne z mąki pszennej ale dodatkowo dałam do ciasta olej.
Takie naleśniki można podać z wytrawnymi dodatki jak też ze słodkimi. Ja zrobiłam do swoich syrop z czereśni a same naleśniki nadziałam gotowym serkiem waniliowym. Jeśli nie lubicie gotowych serków waniliowych to można samemu zrobić, miksując twaróg z cukrem pudrem, śmietaną 12 % i olejkiem waniliowym.
Pyszne letnie naleśniki.
Składniki
Ciasto:
120 g mąki jaglanej,
2 jajka,
200 ml mleka,
100 ml wody gazowanej,
Łyżeczka cukru,
Łyżka oleju,
300 g serka waniliowego gotowego,
Syrop z czereśni:
Czereśnie,
2 łyżki miodu
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, cukier, wodę gazowaną i miksujemy. Następnie dodajemy olej i mieszamy dokładnie. Odstawiamy ciasto na 30 minut.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli ciasto jest za gęste, źle się rozprowadza na patelni to dodajemy trochę wody gazowanej.
Smażymy aż będą rumiane z jednej strony , odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Czereśnie myjemy, drylujemy i dajemy do garnka. Dodajemy miód i gotujemy około 7 minut.
Naleśniki nadziewamy serkiem waniliowym i polewamy ciepłym syropem z czereśni.
Tymi czereśniami mnie kupiłaś:) Muszę się w końcu zabrać za przetwory z ich wykorzystaniem bo zaraz się okaże że już po sezonie i nie można ich kupić. Naleśniki z pewnością były smaczne
Zapraszam na najnowszy przepis z makaronem
No koniecznie, bo rzeczywiście za chwilę już ich nie będzie !!