Najprostszy przepis na pierniczki

Jeżeli jeszcze nie zabraliście się za pieczenie pierniczków, to jest to najlepszy moment by to zrobić, ponieważ muszą one ok. 2 tygodni poleżeć by zmięknąć. Pierniczki są tak samo niezastąpione w święta jak karp czy kapusta z grzybami. I chociaż wymagają odrobinę więcej czasu (choć tak na prawdę najwięcej zajmuje ich dekorowanie) to warto się za nie zabrać i przygotować własnej roboty. Dodatkowo, zapach roznoszący się podczas pieczenia po domu wywołuje we wszystkich domownikach niezwykle świąteczną atmosferę.

Najprostszy przepis na pierniczki

Najprostszy przepis na pierniczki

Składniki:

1kg mąki pszennej

0,7 kg miodu pszczelego

1,5  łyżki oleju 

4 jajka

2 łyżki kakao

2 łyżki masła

3 łyżeczki sody oczyszczonej

25 dag cukru

przyprawa do piernika 

Wykonanie:

Miód, cukier, kakao, masło oraz przyprawę do piernika wsypujemy do garnka i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż do wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą ze sobą. Następnie odstawiamy do ostudzenia.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, dodajemy jajka i olej, a następnie ostudzoną masę i wszystko razem wyrabiamy na ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki (można wstawić do zamrażalnika na jakieś 30min jeśli nie chcemy tyle czekać). Po wyjęciu ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na ok. 3-5mm.  Foremkami wycinamy kształty. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 12-15min. Po ostudzeniu pierniczki można udekorować lukrem, a następnie schować do pojemnika by kruszały do świąt. (Co prawda u mnie rzadko kiedy dotrwają one do świąt :). )

Jeśli chcemy by pierniczki wisiały na choince, przed upieczeniem można zrobić im dziurki, by później przewlec przez nie sznurek.

Uwaga: z tej porcji wychodzi naprawdę sporo pierniczków. Jeśli chcecie zrobić mniejszą porcję, można zmniejszyć proporcje o połowę. A jeśli wolicie bardziej słodkie, dodać więcej cukru.

Najprostszy przepis na pierniczki

Najprostszy przepis na pierniczki

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 13

  1. aeoe163
    8 grudnia
    Odpowiedz

    Fajny przepis i ładne pierniczki:)

  2. kuchnia_breni
    8 grudnia
    Odpowiedz

    Dziękuję 😉

  3. Gość
    10 grudnia
    Odpowiedz

    Idealny czas na pierniczki 🙂 Wyróżniłam ten blog do Liebster Blog zapraszam do zabawy
    eligotowanie.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

  4. 10 grudnia
    Odpowiedz

    Śliczne pierniczki na święta, doskonale będą prezentować się na żywej choince 🙂

  5. Sylwia
    12 grudnia
    Odpowiedz

    wszędzie mówią , że ciasto musi leżeć i leżeć po zagnieceniu nawet ponad miesiąc, a tu szybko latwo a jakie piękne pierniczki

  6. mag
    16 grudnia
    Odpowiedz

    Skorzystałam dziś z tego przepisu. Pierniczki wyszły piękne i ładnie urosły, ale prawie w ogóle nie są słodkie 🙁 Uważam, że miodu powinno być niemal LITR, a nie pół :((((

  7. kuchnia_breni
    17 grudnia
    Odpowiedz

    Sylwio, bo ciasto powinno leżakować na typowego piernika, natomiast do pierniczków nie ma takiej potrzeby 🙂
    mag cieszę się że pierniczki ładnie urosły, a co do tego miodu.. to chyba kwestia tego 'co kto lubi’, jak pisałam my wolimy mniej słodkie i pisałam, że takie wychodzą z takiej ilości składników, ale oczywiście można zrobić je bardziej słodkie 🙂

  8. Sylwia
    24 grudnia
    Odpowiedz

    Dzis upieklam z siostra pierniczki z tego przepisu. Sa bardzo latwei pyszne, mniam 😉

  9. kuchnia_breni
    24 grudnia
    Odpowiedz

    Cieszę się 🙂

  10. arla
    29 listopada
    Odpowiedz

    czy takie polukrowane przechowujemy w pojemniku, czy dopiero przed konsumpcją lukrujemy pierniczki?

  11. Brenia
    30 listopada
    Odpowiedz

    pierniczki lukrujemy a następnie przechowujemy w pojemniku. Pozdrawiam !!

  12. Kasia
    7 grudnia
    Odpowiedz

    Czy do pierniczków mogę użyć miodu sztucznego?

  13. Brenia
    8 grudnia
    Odpowiedz

    można ale z prawdziwym są lepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.