Mazurek z solonym masłem orzechowym, dżemem z czarnej porzeczki i limonkowym lukrem

Wykwintny, wiosenny i orzeźwiający mazurek z kwiatami bratków. Spód jest kruchy, maślany, na wierzchu jest solone masło orzechowe,  dżem z czarnej porzeczki i lukier limonowy. Jest prosty do wykonania i smakuje znakomicie.

Jeśli lubicie wiosenne smaki i klimaty, to ten mazurek będzie Wam smakować. Dżem z czarnej porzeczki jest idealnym dodatkiem do ciast bo ma lekko kwaskowaty smak i w połączeniu z solonym masłem orzechowym i orzeźwiającym lukrem daje nam wyjątkowy smak. Dodatkowo pięknie wygląda na stole.

Składniki

Ciasto:

170 g mąki pszennej,

80 g mąki ziemniaczanej,

1 jajko

150 g masła,

50 g cukru,

Dodatki:

Dżem z czarnej porzeczki,

Masło orzechowe,

2-3 łyżki sera mascarpone,

Trochę soli,

Lukier,

4-5 łyżek cukru pudru,

Sok z limonki

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, dobrze schłodzone masło, cukier i siekamy wszystko razem. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię i przekładamy do lodówki na godzinę.

Formę prostokątną ( 15/30cm)smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni.

Schłodzone ciasto wałkujemy, przekładamy na formę i nakłuwamy widelcem w paru miejscach.  Pieczemy około 30 minut aż ciasto będzie miało złotawy kolor.

Upieczone studzimy.

Masło orzechowe mieszamy z mascarpone, solą i smarujemy na wystudzone ciasto. Następnie dajemy dżem z czarnej porzeczki. Dajemy do lodówki na pól godziny aby stężało wszystko.

W misce mieszamy cukier puder z sokiem  z limonki – tyle dajemy soku i cukru aby powstała gęsta masa.

Lukrem polewamy wierzch mazurka i ponownie wstawiamy do lodówki. Dekorujemy bratkami lub innymi dodatkami.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Kwiecień 24
    Odpowiedz

    Prawdziwa atrakcja moich świąt 😀 Każdy się zachwalał tym mazurkiem

  2. Brenia
    Maj 14
    Odpowiedz

    Bardzo się się cieszę 🙂

Pozostaw odpowiedź agata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.