Mazurek to tradycja na wielkanocnym stole. Pomysłów na niego jest mnóstwo bo to zależy jakie ciasto zrobimy: maślane, czekoladowe lub tak jak u mnie z ziarnami sezamu. Takie ciasto doskonale komponuje się z trochę egzotycznym kremem z matchy, białej czekolady i serka mascarpone.
Krem jest z aromatem i zielonym kolorem matchy, japońskiej sproszkowanej herbaty, słodycz to biała czekolada a puszystość i kremowy smak to zasługa serka mascarpone. Do tego dodałam konfiturę z czarnej porzeczki bo jest lekko kwaskowata i idealnie się tu sprawdza.
Spróbujcie jeśli lubicie eksperymentować w kuchni z różnymi smakami.
Składniki:
ciasto:
200 g mąki pszennej,
1 jajko,
50 g cukru pudru,
150 g zimnego masła,
szczypta soli,
1/2 szklanki ziaren sezamu,
Konfitura z czarnej porzeczki lub inna np. malinowa,
Płatki migdałów
Krem:
2 tabliczki białej czekolady,
1 1/2 łyżki herbaty w proszku matcha,
200 g serka mascarpone
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto. Ziarna sezamu prażymy wcześniej na suchej patelni aż będą lekko brązowe i studzimy.
Do miski/blendera dajemy mąkę, jajko, sezam, cukier puder, zimne masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników i chwilę wyrabiamy. Zawijamy w folię i dajemy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i formujemy z niego duże jajo. Przekładamy na wałku na blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut, uważając aby się ciasto nie przepaliło. Wyjmujemy i studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy przesianą na sitku matchę, mieszamy aż wszystko się połączy. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po łyżce mascarpone i ucieramy na gładką masę. Na wystudzone ciasto dajemy konfiturę, na to dajemy krem z matchy. Dekorujemy płatkami migdałowymi i pistacjami. Chłodzimy mazurka godzinę w lodówce.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz