Makaron ze szpinakiem

 Szpinak jest niesamowitym warzywem. Kocham go w każdej postaci: świeży na sałatki, smażony, duszony itd. Teraz kiedy mam  już swój własny w ogrodzie, codziennie robię jakieś danie ze szpinakiem; na razie nam się nie znudziło.

Dzisiaj makaron tagliatelle ze szpinakiem. Coś wyjątkowo prostego i smacznego.

Składniki na 4 porcje

 opakowanie makaronu tagliatelle,

 1/2 kg szpinaku

 3 łyżki oliwy extra vergine

4 ząbki czosnku,

 1 cebula

sól i pieprz do smaku

kilka łyżek tartego parmezanu

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie myjemy szpinak i suszymy. Na patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odcedzony szpinak i dusimy do momentu aż wyparuje z patelni woda. Dodajemy do szpinaku ugotowany makaron i doprawiamy do smaku solą  i pieprzem.  Wykładamy na talerz i posypujemy dużą ilością startego parmezanu.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. u mnie szpinakowo będzie od poniedziałku, i koniecznie muszę zrobić makaron ze szpinakiem bo Twój prezentuje się fantastycznie.

  2. Czerwiec 8
    Odpowiedz

    przez wiele lat nie lubiłam szpinaku. dziś, kiedy mam do wyboru danie ze szpinakiem i inne, zawsze wezmę tam, gdzie zielony kolega ;]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.