Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami

Proste i szybkie do zrobienia danie z pieczoną fetą, pomidorkami i ziołami. To przepis, który jest bardzo popularny w internecie i muszę Wam powiedzieć, że nie bez przyczyny. Nawet te kupione teraz pomidorki dają radę w smaku z fetą, czosnkiem, tymiankiem i oliwą. Feta powinna być dobra bo zapieka się i daje znakomity smak. 
Do tego makaron, który lubimy i mamy szybkie danie na obiad. 

Składniki dla 2 osób:

1 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych,

1 łyżeczka suszonego tymianku,

Kostka sera feta – 150 g 

1/3 łyżeczki cukru,

4 ząbki czosnku,

Oliwa extra virgin,

Sól, pieprz,

Makaron – spaghetti, tagliatelle

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
W misce/naczyniu  gdzie będziemy piec układamy wymyte pomidorki koktajlowe, pomiędzy dajemy ząbki czosnku, nie obrane, posypujemy tymiankiem, pieprzem, cukrem i polewamy oliwą. Pieczemy pomidorki około  15 minut. 
Następnie  wkładamy ser feta w środek pomidorków, polewamy oliwą ze środka  i pieczemy jeszcze 15 minut.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, zgodnie z czasem określonym na opakowaniu.

Gotowe pomidorki wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy czosnek, uważając bo jest gorący, obieramy upieczony  środek  i dodajemy do pomidorków. 

Mieszamy ser z pomidorkami i wykładamy na makaron.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.