Proste i szybkie do zrobienia danie z pieczoną fetą, pomidorkami i ziołami. To przepis, który jest bardzo popularny w internecie i muszę Wam powiedzieć, że nie bez przyczyny. Nawet te kupione teraz pomidorki dają radę w smaku z fetą, czosnkiem, tymiankiem i oliwą. Feta powinna być dobra bo zapieka się i daje znakomity smak.
Do tego makaron, który lubimy i mamy szybkie danie na obiad.
Składniki dla 2 osób:
1 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
Kostka sera feta – 150 g
1/3 łyżeczki cukru,
4 ząbki czosnku,
Oliwa extra virgin,
Sól, pieprz,
Makaron – spaghetti, tagliatelle
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W misce/naczyniu gdzie będziemy piec układamy wymyte pomidorki koktajlowe, pomiędzy dajemy ząbki czosnku, nie obrane, posypujemy tymiankiem, pieprzem, cukrem i polewamy oliwą. Pieczemy pomidorki około 15 minut.
Następnie wkładamy ser feta w środek pomidorków, polewamy oliwą ze środka i pieczemy jeszcze 15 minut.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, zgodnie z czasem określonym na opakowaniu.
Gotowe pomidorki wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy czosnek, uważając bo jest gorący, obieramy upieczony środek i dodajemy do pomidorków.
Mieszamy ser z pomidorkami i wykładamy na makaron.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz