Pogoda daje nam dzisiaj znak, że powoli zbliża się jesień. Szaro, deszczowo i zimno.
Ale póki co jest lato i przepis bardzo letni dzisiaj. Łosoś z kwiatami cukinii, pomidorkami i aromatycznym pesto. Szybkie, proste ale pyszne danie.
Składniki
Filet z łososia – około 500 g
Kwiaty cukinii – parę sztuk,
Pesto z bazylii,
Kilka pomidorków koktajlowych,
Sól, pieprz,
Sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy na paski.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Kwiaty cukinii myjemy i suszymy. Pomidorki myjemy.
Naczynie, w którym będziemy piec skrapiamy oliwą, dajemy plastry łososia. Układamy kwiaty cukinii, pomidorki koktajlowe, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na łososia i na cukinię dajemy po trochę pesto
Pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni a następnie dajemy na funkcję grill i grillujemy 4-5 minut. Upieczonego łososia i cukinię skrapiamy ponownie sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz