Łosoś w sosie musztardowo-śmietanowym

 Jest to prosta im szybka propozycja na danie z łososia. Akurat dwie ostatnie niedziele szykowałam duże obiady, ponieważ spodziewałam się gości z rodziny. Moich gości, którym podałam na niedzielny obiad  taka wersja łososia zachwyciła smakiem i wyjątkowym aromatem. Musztarda z gorczycą w połączeniu ze śmietaną daje pyszny sos, który jest idealny do ryby. Jak pierwszy raz przyrządziłam tego łososia, to zniknął w takim tempie, że nie zdążyłyśmy z córką zrobić zdjęć. Polecam spróbujcie.

Łosoś w sosie musztardowo-śmietanowym

Składniki:

500 g filetów łososia

ok. 1,5 łyżeczki pieprzu białego

ok. 1 łyżeczki soli,

1 kostka czosnkowa

sok z jednej cytryny,

3 łyżki musztardy francuskiej (z gorczycą)

1  małe  opakowanie śmietany 18%

oliwa

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Łososia myjemy, czyścimy z ości, jeśli jest ze skórą to zdejmujemy skórę, dzielimy na kawałki. Układamy kawałki łososia w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem,  1 kostką czosnkową oraz skrapiamy cytryną. W miseczce mieszamy śmietanę z musztardą i polewamy tym sosem łososia. Lekko skrapiamy łososia oliwą. Całość przykrywamy  folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.

Upieczonego   podajemy np. z ryżem lub puree ziemniaczanym.

 

Łosoś w sosie musztardowo-śmietanowym

Łosoś w sosie musztardowo-śmietanowym

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. 14 stycznia
    Odpowiedz

    fantastyczne danie, uwielbiam łososia! pięknie się komponuje z tym ryżem.

  2. artystka125
    14 stycznia
    Odpowiedz

    Kocham łososia! Na Twoich fotkach wygląda przeapetycznie!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie- dzis akurat o kosmetykach, ale kulinarnie tez jest:)

    moojekoolry.blox.pl/2013/01/Sleek-Au-Naturel-Palette-601.html

  3. kuchnia_breni
    17 stycznia
    Odpowiedz

    Dokładnie, był pyszny, a przy tym łatwo go przyrządzić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.