Znakomity łosoś w sosie kurkowym z pomidorkami to moja propozycja na szybkie sezonowe danie z łososiem.
Jest kremowy, aromatyczny, doskonale smakuje sam lub z ryżem.
Składniki
Filet z łososia – około 600 g,
150 g kurek,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
Szklanka pomidorków koktajlowych,
Szklanka śmietany 18 %,Świeży koperek,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.Kurki czyścimy i myjemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy kurki, mieszamy i dusimy około 8 minut.
Dodajemy śmietanę, pokrojony koperek, mieszamy. Następnie dodajemy łososia, pomidorki przekrojone na pół i zagotowujemy na małym ogniu wszystko około 4- 6 minut.
Na koniec posypujemy jeszcze koperkiem
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz