Lemoniada z rabarbaru

Ciepłe  a nawet gorące dni przed nami. Bardzo cieszę się na nadchodzące lato, upały  bo to sezon na pyszne, świeże owoce i warzywa i dużooo ciepła i słońca. Czekam na to wszystko po zimowych, szarych dniach.

Wczoraj oglądałam po raz nie wiem który jeden z moich ulubionych filmów „ Pożegnanie z Afryką” z moimi ulubionymi aktorami Meryl  Streep i Robertem Redfordem. Nie wiem jak Wy ale ja mam takie swoje ulubione filmy – lekarstwa na złe dni, które oglądałam już  nie wiem ile razy ale jak tylko mam gorszy dzień to do nich wracam.

„ Czekolada” z Juliett Binoche, „ Jedz módl się kochaj”  z Julią Roberts, „ Zaklinacz koni” … to te najczęściej oglądane. Wszystkie te filmy są w cudnych klimatach.

Lemoniada też kojarzy mi się z ciepłem, słońcem i gorącymi klimatami. Myślę sobie, że w takiej Afryce czy na Bali to pija  się takie owocowe, mocno schłodzone  lemoniady.

 Dzisiaj u mnie lemoniada z rabarbarem bo ten jest już na straganach i można robić takie proste ale pyszne napoje, zamiast kupowanych z różnymi, dziwnymi  dodatkami. Ja dodaję do takiej lemoniady z rabarbarem trochę cukru waniliowego i soku z limonki – jest przepyszna, mocno schłodzona, kwaskowata… mniam

DSC_0072

Składniki

4 duże  sztuki  rabarbaru,

2 litry wody,

3 łyżki cukru,

Łyżeczka cukru waniliowego,

Sok z jednej limonki

Wykonanie

Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Wodę gotujemy w garnku, dodajemy rabarbar, cukier, cukier waniliowy i gotujemy – gotujemy wszystko około 5 minut od momentu jak zacznie wrzeć  woda. Odstawiamy  do wystudzenia.

Następnie przelewamy do dzbanka, dodajemy sok z limonki, chłodzimy i podajemy – możemy dodać lodu jeśli chcemy żeby lemoniada była zimna.

DSC_0057 DSC_0091

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Monika
    12 maja
    Odpowiedz

    Czy nasze społeczeństwo naprawdę tak nisko upadło, żeby podawać przepis na zwykły KOMPOT?
    Swoją drogą z cynamonem jest najlepszy

  2. Brenia
    13 maja
    Odpowiedz

    czasami największy problem jest z prostymi potrawami… a z cynamonem jest też dobry 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.