Na upały idealne są schłodzone napoje z różnymi owocami, ziołami.
Lawenda to moja ulubiona roślina. Ma nie tylko piękny, delikatnie fioletowy kolor ale ma też piękny zapach.
Można z niej przygotować pyszną, letnią lemoniadę na upalne dni.
Trzeba wcześniej zaparzyć kwiaty lawendy we wrzątku i dodać do innych aromatycznych składników: imbir, sok z cytryny, limonke i miód. Z duża ilością lodu idealnie schłodzi w upalny dzień.
Składniki
1 łyżka kwiatów lawendy,
1 szklanka wrzątku,
1 łyżka pokrojonego drobno imbiru,
Gałązki świeżej mięty,
Kostki lodu,
Około litra wody lekko gazowanej,
2 cytryny,
Limonka,
2 – 3 łyżki miodu,
Wykonanie
Lawendę zalewamy w misce wrzątkiem i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzamy wywar lawendowy na sitku i wlewamy do dzbanka, gdzie będzie lemoniada.
1 cytrynę myjemy, wyciskamy sok i dodajemy do lemoniady.
Drugą cytrynę i limonkę sparzamy i kroimy w plasterki.
Do dzbanka gdzie jest syrop z lawendy dajemy wodę, imbir, kostki lodu, miód i mieszamy. Na koniec dajemy listki świeżej mięty i plasterki cytryny i limonki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz