Kurczak pieczony i polewany sosem maślano-olejowym

Jeszcze się Wam nie chwaliłam ale dostałam od mojej koleżanki z pracy ( Zuzia dzięki wielkie) książkę Julia Child „ Francuski szef kuchni”. Studiuję ja w wolnych chwilach i robię różne smakowitości z tej książki. Ostatnio nabyłam w Lidlu, drogą kupna kurczaka z wolnego wybiegu. Pisali, że kurczak jest z dobrej hodowli. Postanowiłam więc, że zrobię go w najprostszej wersji i wyczytałam, że „istnieją tylko dwa sposoby na uzyskanie soczystego mięsa: po pierwsze, należy je piec w umiarkowanej temperaturze, dzięki czemu zewnętrzna warstwa mięsa nie wyschnie, a kurczak będzie upieczony. Po drugie, trzeba go często polewać sosem ”  – tak pisze Julia Child.

Zrobiłam podobnie i kurczak wyszedł pyszny, soczysty i pachnący  tymiankiem. Do tego zrobiłam frytki ze świeżych ziemniaków pieczone w piekarniku i surówkę z kiszonej kapusty i wszyscy byli zachwyceni prostym ale pysznym daniem na niedzielny obiad.

Składniki:

Kurczak – najlepiej z wolnego wybiegu,

3 łyżki masła,

1 łyżka oleju rzepakowego,

Sól, pieprz, tymianek,

Wykonanie

Kurczaka myjemy, suszymy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Kurczaka posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i zostawiamy na ½ godz. Po tym czasie masło topimy z olejem i smarujemy kurczaka 1 częścią sosu. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wkładamy kurczaka. Pieczemy 20 minut i następnie znowu polewamy sosem maślano-olejowym. Tak robimy jeszcze dwukrotnie co pół godziny. Po tym czasie przykrywamy kurczaka i pieczemy 20 minut pod przykryciem. Na koniec zdejmujemy przykrywkę, nastawiamy piekarnik na grilla i pieczemy 15 minut na grillu. Kurczak powinien być gotowy. Podajemy z frytkami domowej roboty.

Grudzień 2013 w kuchni z Julia Child

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 11 grudnia
    Odpowiedz

    No proszę złocisty kurczak z tymiankowym aromatem, normalnie zgłodniałem:)

    • Brenia
      15 grudnia
      Odpowiedz

      Kurczak w takiej postaci jest pyszny, pachnie tymiankiem i jest soczysty:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.