Jeden przepis na królika jest już na blogu ale postanowiłam przygotować królika tak jak robiła to moja babcia. Zawsze był pyszny, delikatny i pachniał koperkiem. Babcia podawała takiego królika z tłuczonymi ziemniakami z dużą ilością sosu i mizerią. Było to coś przepysznego.
Proste a zarazem wykwintne danie dla wszystkich w szczególności dla dzieci, bo mięso królika jest wyjątkowo zdrowe i delikatne. Jest łatwo przyswajalne i polecane dla osób z alergią.
Jeśli zastanawiacie się nad lekkim daniem na Święta to taki królik zasmakuje nie tylko dzieciom. Zamiast ziemniaków można podać ryż lub ulubioną kaszę.
Składniki
1 tusza królicza,
3 marchewki średniej wielkości,
1 cebula,
250 g śmietany 18 %
Olej do smażenia – rzepakowy
Koperek świeży,
Łyżka masła
Wykonanie
Tuszę królika kroimy na około 8 kawałków. Myjemy dokładnie i suszymy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew obieramy i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki królika około 5 minut.
W między czasie do dużego garnka dajemy łyżkę masła, pokrojoną w kostkę cebulę, marchew, pokrojony drobno koperek i dusimy chwilkę. Następnie dajemy podsmażone kawałki królika, podlewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę.
Po godzinie gotowania, jeśli jest mało wywaru to dolewamy jeszcze wodę i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z 4 łyżkami bulionu i wlewamy całość do mięsa, zagotowujemy i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem .
Na koniec dodajemy jeszcze drobno pokrojony koperek . Podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz