Królik w śmietanie z ziołami i marchewką

Jest to fajne i delikatne danie na obiad z małymi dziećmi. Ja przygotowałam takiego królika właśnie na obiad, na którym byli moim mali siostrzeńcy. Mięso z królika jest delikatne i dla małych dzieci idealne.

Zazwyczaj robiłam królika tak jak to robiła moja babcia ale tym razem postanowiłam wypróbować inny sposób. Inspiracją dla mnie był przepis z bloga Kwesti Smaku.

Królik w tej wersji wyszedł pyszny. Wszyscy, nie tylko dzieci zajadali się z apetytem. Mięso było miękkie, delikatne, pachnące delikatnie ziołami . Można dodać więcej marchewki ale w moim wydaniu było też dobre. Do tego najlepsze będą gotowane, tłuczone ziemniaki – pyszności.

DSC_0129

Składniki

1 tusza królicza,

3 marchewki średniej wielkości,

1 mała lub ½ dużej cebuli,

2-3 łyżki maki pszennej,

250 g śmietany 18 %

Olej do smażenia – rzepakowy

Bulion:

5 szklanek wody,

Łyżka masła,

Łyżka sosu sojowego,

Natka pietruszki,

Koperek świeży,

Tymianek świeży

Wykonanie

Tuszę królika kroimy na około 8 kawałków. Płuczemy i przekładamy do garnka, dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy wodą i mieszamy. Tak trzymamy królika około 15 minut.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew obieramy i kroimy w plastry.

Kawałki królika wyjmujemy z wody z solą, wycieramy a następnie solimy, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki królika około 6-7 minut.

W między czasie wlewamy do dużego garnka 4 szklanki wody, dodajemy masło, sos sojowy, pokrojone drobno ( po 4 gałązki ) koperek, pietruszkę, tymianek i zagotować. Do gotującego się buliony dajemy podsmażone kawałki królika . Na patelni, gdzie smażyliśmy królika podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy do niej szklankę wody, mieszamy i dajemy do bulionu z królikiem. Dodajemy do królika pokrojoną w plasterki marchewkę , przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę. Po godzinie gotowania, odlewamy kilka łyżek bulionu do śmietany, mieszamy i wlewamy całość do mięsa, zagotowujemy i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem .

Na koniec dodajemy jeszcze drobno pokroją natkę pietruszki i koperek . Podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.

 DSC_0136 DSC_0137

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.