Święta za pasem więc przepis na krokiety z kapustą i grzybami musiał się pojawić. Oczywiście można je robić nie tylko na święta bo dla wielbicieli kapusty kiszonej i grzybów nie potrzeba świąt aby je jeść.
Ja mam słabość do wszelkich dań z kapustą w tym kiszoną z grzybami. Chyba wyniosłam to z domu bo w moim domu rodzinnym takich dań nie brakowało.
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli,
1 szklanka gazowanej wody,
1/2 szklanki mleka,
2 jajka
farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty,
5 dag grzybów suszonych – podgrzybki/borowiki,
1 cebula,
3 łyżki oleju,
Łyżka masła,
sól, pieprz,
2 liście laurowe
panierka:
1 jajko,
3 łyżki mleka,
bułka tarta
Wykonanie
Przygotowujemy farsz :
Grzyby płuczemy, moczymy w ciepłej wodzie 15 minut i odcedzamy. Zalewamy wodą i gotujemy około 25 minut. Odcedzamy z wody, studzimy i siekamy na drobno.
Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy z wody i wyciskamy nadmiar wody. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle z dodatkiem oleju. Do cebuli dodajemy kapustę i grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy chwilę.
Przygotowujemy ciasto na naleśniki.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 4 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekkiej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Smażymy cienkie placki naleśnikowe.
Każdy naleśnik smarujemy farszem i składamy na krokiet.
Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem i bułce i obsmażamy na złoto.
Doskonałe na obiad lub kolację wigilijną.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz