Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami

Święta za pasem więc przepis na krokiety z kapustą i grzybami musiał się pojawić. Oczywiście można je robić nie tylko na święta bo dla wielbicieli kapusty kiszonej i grzybów nie potrzeba świąt aby je jeść. 
Ja mam słabość do wszelkich dań z kapustą w tym kiszoną z grzybami. Chyba wyniosłam to z domu bo w moim domu rodzinnym takich dań nie brakowało. 

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

1  szklanka mąki pszennej

szczypta soli,

1 szklanka  gazowanej  wody,

 1/2 szklanki mleka,

2 jajka

farsz:

1/2  kg kiszonej kapusty,

5 dag grzybów suszonych – podgrzybki/borowiki,

1 cebula,

3 łyżki oleju,

Łyżka masła,

sól, pieprz,

2 liście laurowe

panierka:

1 jajko,

3 łyżki mleka,

bułka tarta

Wykonanie

Przygotowujemy farsz :

Grzyby płuczemy, moczymy w ciepłej wodzie 15 minut i odcedzamy. Zalewamy wodą i gotujemy około 25 minut. Odcedzamy z wody, studzimy i siekamy na drobno.

Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy z wody i wyciskamy nadmiar wody. Kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy  w drobną kostkę i dusimy  na maśle z dodatkiem oleju. Do cebuli dodajemy kapustę i grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy chwilę.

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. 
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę,  sól, gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 4 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekkiej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Smażymy cienkie placki naleśnikowe.

Każdy naleśnik smarujemy farszem i składamy na krokiet.

Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem  i bułce i obsmażamy na złoto.

Doskonałe na obiad lub kolację wigilijną. 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.