Jest to moja ulubiona potrawa, bo z krewetkami. Trochę eksperymentowałam z dodatkami do krewetek aż w końcu trafiam na cukinię smażoną z oliwą i ziołami prowansalskimi. Jest idealna do krewetek smażonych na maśle, a dodatek papryczki chilli dodaje im pikantności.
Składniki
½ kg świeżych krewetek
1 papryczka chilli,
2-3 ząbki czosnku,
1/3 kostki masła,
1 cukinia,
Oliwa,
Sok z 1 cytryny,
½ szklanki białego wina
1 łyżka ziół prowansalskich,
3-4 pomidorki koktajlowe,
Wykonanie
Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut i po ugotowaniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek.
Cukinię myjemy i kroimy na paski średniej grubości.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cukinie, zioła prowansalskie, sól, pieprz i dusimy 7- 10 minut. Cukinia nie może być rozgotowana.
W międzyczasie na drugiej patelni dajemy masło, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chilli i smażymy na delikatnym ogniu. Następnie dodajemy wyczyszczone krewetki, podlewamy białym winem, sokiem z cytryny i dusimy 3 minuty. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem.
Na talerzu wykładamy upieczoną cukinię, na to wykładamy uduszone krewetki z sosem, doprawiamy ewentualnie sokiem z cytryny.
krewetki to najcudowniejszy przysmak świata 😉