Krewetki saganaki

Dzisiaj coś dla wielbicieli kuchni greckiej, krewetki saganaki. Doskonałe, aromatyczne danie z krewetkami, pomidorami i fetą. Jadłam je na Cyprze i tak mnie zachwyciły smakiem, że postanowiłam  podzielić się z Wami przepisem. Na jesienne czy zimowe dni takie gorące i pyszne krewetki poprawią zdecydowanie nastrój.

Składniki:

700 g krewetek królewskich,

 Kawałek papryczki chili, to zależy jak pikantne dania lubimy,

3 ząbki czosnku,

1 średnia cebula,

1 mała lub 1/2 czerwonej papryki, 

Oliwa,

Puszka krojonych  pomidorów,

sól , pieprz do smaku

Około 200 g ser feta,

Natka pietruszki,

Bagietka 

Przygotowanie:

Krewetki królewskie , świeże obieramy ze skorupek i myjemy. Jeśli mamy mrożone, to zalewamy wrzątkiem i po 10 minutach odcedzamy i obieramy ze skorupek.

Chili kroimy w paski.  Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy  cebulę. Mieszamy i dusimy chwilkę. 
Następnie  dodajemy krewetki, paprykę, czosnek, chilli,  sól, pieprz i dusimy około 4 minut. Na koniec dodajemy pomidory i pokruszony ser feta i  dusimy  około 4 minut. 

Podajemy z natką pietruszki i pieczywem do maczania sosu.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.