Dzisiaj coś dla wielbicieli kuchni greckiej, krewetki saganaki. Doskonałe, aromatyczne danie z krewetkami, pomidorami i fetą. Jadłam je na Cyprze i tak mnie zachwyciły smakiem, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Na jesienne czy zimowe dni takie gorące i pyszne krewetki poprawią zdecydowanie nastrój.
Składniki:
700 g krewetek królewskich,
Kawałek papryczki chili, to zależy jak pikantne dania lubimy,
3 ząbki czosnku,
1 średnia cebula,
1 mała lub 1/2 czerwonej papryki,
Oliwa,
Puszka krojonych pomidorów,
sól , pieprz do smaku
Około 200 g ser feta,
Natka pietruszki,
Bagietka
Przygotowanie:
Krewetki królewskie , świeże obieramy ze skorupek i myjemy. Jeśli mamy mrożone, to zalewamy wrzątkiem i po 10 minutach odcedzamy i obieramy ze skorupek.
Chili kroimy w paski. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę. Mieszamy i dusimy chwilkę.
Następnie dodajemy krewetki, paprykę, czosnek, chilli, sól, pieprz i dusimy około 4 minut. Na koniec dodajemy pomidory i pokruszony ser feta i dusimy około 4 minut.
Podajemy z natką pietruszki i pieczywem do maczania sosu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz