Pyszna, rozgrzewająca i lekko pikantna zupa na zimowe chłody. Nie wiem jak Wy ale ja kocham zupy i to w różnym wydaniu. Robię je głównie na wywarze z jarzyn co powoduje, że są lekkie. Nic tak nie rozgrzewa z zimie jak gorąca, aromatyczna zupa.
Dzisiejsza propozycja to zupa kremowa z dyni, cukinii z dodatkiem kluseczek z polenty. Dodałam do niej imbir i trochę pikantnej chilli i było to coś wyjątkowo pysznego. Polenta jest dobra jako dodatek do różnych potraw, do tej zupy była rewelacyjna. Dodanie parmezanu dodało je wyjątkowego smaku.
Dynie i cukinie dostępne są w sklepach więc zachęcam do zrobienia takiej pysznej, rozgrzewającej zupy.
Składniki:
1 średnia cukinia,
1 kg dyni,
2 litry bulionu warzywnego,
2 ząbki czosnku,
2 ziemniaki,
1 duża cebula
Łyżka startego imbiru
oliwa z oliwek
sól, pieprz, szczypta chilli
Kluseczki z polenty
2 szklanki wody
1 szklanka kaszy kukurydzianej,
Sól,
2 łyżki masła,
3 łyżki tartego parmezanu,
Wykonanie:
Wcześniej przygotowujemy polentę. W garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć dodajemy kaszę, mieszając energicznie trzepaczką aby kasza dobrze się rozpuściła. Zmniejszamy ogień i gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy masło, starty ser i całość dokładnie mieszamy. Naczynie płaskie smarujemy masłem i przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia. Po godzinie masa powinna być dobrze zastygnięta i zwarta więc kroimy ją na małe prostokąty.
Zupa
Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw. W garnku gotujemy wodę z warzywami ( 2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, por)
Dynię obieramy, czyścimy z pestek i kroimy na kwadraty. Cukinie myjemy i kroimy w kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i też kroimy w kawałki.
Do garnka kroimy cebulę, czosnek i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie, dynię, ziemniaka, stary imbir. Podsmażamy wszystko około 5 minut ( mieszając dość często) i dodajemy bulion. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i miksujemy. Zupa nie powinna być zbyt gęsta ( jak typowy krem) więc należy dodać trochę bulionu.
Podajemy zupę z kluseczkami z polenty.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz