Kotlety z indyka z cukinią w sosie truskawkowym balsamico

Czy lubicie dania mięsne z dodatkiem sosów z owocami? Ja zaczęłam eksperymentować takie połączenia i bardzo przypadły nam do smaku. Truskawki są teraz najlepsze więc zachęcam do wypróbowania truskawek w wersji wytrawnej jako dodatek do mięsa, sałatek itd…

Truskawki rewelacyjnie smakują w połączeniu z aromatem i smakiem balsamico.

Dzisiaj propozycja na grillowane kotlety z indyka, które marynujemy w marynacie z dodatkiem płatków chilli, papryki, rozmarynu, soku z cytryny. Do tego przygotowujemy sos z truskawek w balsamico i miodzie. Dodanie plastrów grillowanej cukinii w delikatnym aromacie tymianku dopełni  smak potrawy.

Danie jest szybkie i proste do przygotowania a połączenie lekko pikantnych kotletów z truskawkami w sosie balsamico jest rewelacyjne.  Podajemy je  z ziemniakami lub kaszą jaglaną( jeśli ją lubicie) i zieloną sałatką.

IMAG2350-001

2014-06-22 03

Składniki

Plastry z piersi  indyka – około 6 sztuk,

1 średnia cukinia

tymianek

Marynata :

Łyżeczka płatków chilli ( suszonych),

Łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

Sól, pieprz,

Łyżeczka  rozdrobnionych gałązek rozmarynu,

3 łyżki oliwy,

Sok z cytryny – około 2-3 łyżki

Sos  balsamico

5 łyżek octu balsamico,

2 łyżki miodu,

Sok z 1 jednej cytryny,

Sól, pieprz,

2 łyżki oliwy

Szklanka truskawek wyczyszczonych i pokrojonych

Wykonanie

Filety/plastry  z indyka myjemy, suszymy i doprawiamy solą, pieprzem. W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę a następnie wkładamy do marynaty mięso, mieszamy  tak aby mięso było połączone z marynarą. Tak przygotowane mięso przechowujemy  w lodówce około 1 godz.

Cukinię myjemy, kroimy na cienkie plastry i grillujemy na patelni grillowej lub smażymy na zwykłej patelni. Gotowe doprawiamy solą i szczyptą tymianku.

W międzyczasie przygotowujemy sos truskawkowy balsamico.

Do garnka  dajemy wszystkie składniki na sos balsamico i podgrzewamy do momentu aż sos zacznie wrzeć. Następnie dodajemy truskawki i zagotowujemy 2 minuty.

Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy na gorącej tafli plastry indyka.  Usmażon e  kotlety układamy na talerzu, dajemy grillowaną cukinię, polewamy sosem z truskawek i podajemy z ziemniakami, sałatką …

 IMAG2346 IMAG2353

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.