To klasyka polskiej kuchni i chyba najpopularniejszy polski obiad. Kotlety schabowe smakują wybornie z zasmażaną kiszoną kapustą a jak będzie młoda to też obowiązkowo zestaw ze schabowymi i młodymi ziemniakami.
Dzisiaj zestaw z kiszoną zasmażaną kapustą bo to taki sezon – przednówek. Taka kapusta zasmażana powinna być zrobiona z dobrej kiszonej kapusty – jeśli sami nie robicie to zachęcam do kupienia w dobrym sklepie gdzie nie jest zaprawiana octem.
Kotlety smażę najczęściej na oleju rzepakowym a jeśli mam domowy smalec to na smalcu. Ważna jest też dobra bułka tarta do panierki.
Składniki
600 g schabu bez kości
Sól, pieprz,
Panierka:
2 jajka,
Około 6 łyżek bułki tartej,
3 łyżki mąki,
Olej lub smalec do smażenia
Kapusta zasmażana
1 kg kiszonej kapusty,
2 liście laurowe,
2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami,
2 łyżki mąki,
½ łyżeczki kminku,
Sól, pieprz
Wykonanie
Odcinamy ostrym nożem białą otoczkę z mięsa. Kroimy na plastry i każdy rozbijamy tłuczkiem na desce. Doprawiamy solą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ½ godziny.
Kapustę kiszoną płuczemy, dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, kminek i gotujemy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu około 40 minut.
Na patelni rozpuszczamy smalec ze skwarkami, dodajemy mąkę i podsmażamy, mieszając cały czas około 2 minuty. Następnie dodajemy trochę wody z gotowanej kapusty i dokładnie mieszamy ( ja to robię trzepaczką), gotujemy minutę i dodajemy do kapusty. Całość mieszamy, gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem.
Kotlety obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu i na dość dużym ogniu po około 2 minuty z każdej strony.
Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i kapustą
Doskonałe. Przepyszny obiad. – Dziękuję.
Bardzo się cieszę, że obiad smakował !