Kotleciki z ryby z sałatką z kalafiora i rzodkiewki

Proste i szybkie do zrobienia kotleciki z ryby z dodatkiem koperku.
Jak mamy 1 lub 2 filety z ryby i nie starcza nam na obiad dla rodziny, to można zrobić z nich kotleciki. Są fajne dla dzieci bo nie mają ości i dodatkowo smakują wybornie. Nie trzeba za wiele dodatków bo koperek jest idealny do ryby.

Do tego sałatka z kalafiora i rzodkiewki, młode ziemniaki i jest pyszny, letni obiad.

Składniki:

1, 2  filety z ryby ( dorsz, pstrąg…),

1 jajko,

Mały pęczek koperku,

1 czerstwa bułka,

1 ząbek czosnku

Sól, pieprz,

Sok z jednej cytryny

Bułka tarta,

Sałatka z kalafiora:

1/2 kalafiora,

pęczek rzodkiewek,

Pęczek szczypiorku,

sok z cytryny,

sól, pieprz,olej słonecznikowy

Wykonanie:

Filet z ryby czyścimy z ości i kroimy na kawałki. Do malaksera  wkładamy rybę miksujemy około 1 minuty aby ryba była w małych kawałkach.

Czerstwą bułkę moczymy w mleku a następnie odciskamy.

Taką zmieloną rybę wyjmujemy z malaksera do miski, dodajemy  jajko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz, łyżeczkę soku z cytryny, drobno pokrojony koperek,  wyciśnięty czosnek i mieszamy.
Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut .

Podajemy z młodymi ziemniakami i sałatką z kalafiora i rzodkiewki.

Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki.
Kalafior myjemy, dzielimy na małe kawałki i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy plasterki rzodkiewki, drobno pokrojony szczypiorek. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i olejem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.