Jeśli lubicie naleśniki to ta wersja z dodatkiem wiórków kokosowych, sezonowych owoców i ciepłej gorzkiej czekolady spodoba się Wam.
Jest to bardzo letnia i mocno owocowa wersja naleśników.
Naleśniki są według tradycyjnego przepisu ale dodatkowo dodałam do ciasta ulubione wiórki kokosowe, które w naleśnikach smakują wybornie.
Nie dodaje do ciasta cukru bo dodanie dużej ilości owoców i czekolady jest wystarczająco słodkie.
Na deser, kolację, śniadanie…… jak kto lubi – polecam bo są pyszne 🙂
Składniki na 4 porcje
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
1/3 szklanki gazowanej wody,
1/3 szklanki mleka,
2 jajka,
3 łyżki wiórków kokosowych,
Szczypta soli
Sezonowe owoce,
½ tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Przygotowujemy naleśniki.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, gazowaną wodę, mleko, sól, jajka i wiórki kokosowe. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
Następnie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
Czekoladę roztapiamy. Podajemy naleśniki z owocami i ciepłą czekoladą.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz