Pyszna jesienna sałatka z roszponki, grillowanych gruszek, sera pleśniowego i ziaren dyni i orzechów. Jest prosta do zrobienia a smakuje rewelacyjnie.
Pestki dyni i orzechy prażymy bo wtedy mają specyficzny, bardzo dobry smak i aromat. Grillowane gruszki to bardzo jesienne wersja i do takich składników świetnie pasuje. Ser pleśniowy nadaje sałatce wyjątkowego charakteru.
No i sos z oleju z pestek dyni, soku z limonki i świeżo zmielonego pieprzu jest zwieńczeniem całości. Koniecznie spróbujcie.
Składniki
Roszponka,
Ser pleśniowy – np. Dor blu,
2 średnie gruszki np. konferencja,
Garść orzechów włoskich,
Łyżka ziaren dyni,
Sok z 1 limonki,
Olej z pestek dyni,
Sól, pieprz cytrynowy,
Gałązki świeżego tymianku,
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy gruszki.
Myjemy je, obieramy ze skórki i kroimy w podłużne kawałki. Każdy kawałek grillujemy na patelni.
Orzechy i pestki dyni prażymy na patelni- około 3-4 minut na małym ogniu- mieszając od czasu do czasu.
Roszponkę myjemy, suszymy i układamy na talerzu, na to dajemy grillowane gruszki, pokruszony ser pleśniowy, prażone orzechy, całość polewamy sokiem z limonki, olejem z pestek dyni, posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec posypujemy świeżymi listkami tymianku.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz