Cóż tu pisać o jajkach faszerowanych – wiadomo, że nie ma Wielkanocy bez jajek. Można je faszerować różnymi smakami ale najważniejsze żeby były dobre, od kur z wolnego wybiegu.
Dzisiaj mam propozycję na farsz z kaparów, żółtek, majonezu i szczypiorku. Z dodatkiem sałatki będzie wybornie smakować i ładnie wyglądać na wielkanocnym stole.
Składniki
6 jajek,
łyżka majonezu,
2 łyżki małych kaparów z zalewy,
Szczypior,
Sól,
Świeżo zmielony pieprz,
Wykonanie
Jajka delikatnie wkładamy do wody ( uważamy aby nie pękły) i gotujemy na twardo ( około 10 minut).
Ugotowane po odcedzeniu wrzątku, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Przekładamy je do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, kapary i delikatnie rozgniatamy i mieszamy widelcem. Na koniec dodajemy pokrojony szczypior – około 2 łyżek.
Białka układamy na talerzu i faszerujemy je mieszanką z kaparami.
Można do tego podać np. roszponkę.
Breniu, zrobiłam! Są rzeczywiście przepyszne! Dzięki za ten przepis 🙂
🙂 Cieszę się, Pozdrawiam 🙂