Jajka faszerowane pastą z kaparów i szczypiorku

Cóż tu pisać o jajkach faszerowanych – wiadomo, że nie ma Wielkanocy bez jajek. Można je faszerować różnymi smakami ale najważniejsze żeby były dobre, od kur z wolnego wybiegu.

Dzisiaj mam propozycję na farsz z kaparów, żółtek, majonezu i szczypiorku. Z dodatkiem sałatki będzie wybornie smakować i ładnie wyglądać na wielkanocnym stole.

 

Składniki

6 jajek,

łyżka majonezu,

2 łyżki małych kaparów z zalewy,

Szczypior,

Sól,

Świeżo zmielony pieprz,

Wykonanie

Jajka delikatnie wkładamy do wody ( uważamy aby nie pękły) i gotujemy na twardo ( około 10 minut).

Ugotowane po odcedzeniu wrzątku, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Przekładamy je do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, kapary i delikatnie rozgniatamy i mieszamy widelcem. Na koniec dodajemy pokrojony szczypior – około 2 łyżek.

Białka układamy na talerzu i faszerujemy je mieszanką z kaparami.

Można do tego podać np. roszponkę.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Ula
    15 kwietnia
    Odpowiedz

    Breniu, zrobiłam! Są rzeczywiście przepyszne! Dzięki za ten przepis 🙂

  2. Brenia
    15 kwietnia
    Odpowiedz

    🙂 Cieszę się, Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.