Jeśli Wielkanoc to obowiązkowo dania z jajkami, w sosach, faszerowane czy zapiekane. Dzisiaj propozycja na jajka faszerowane pastą z awokado. Są nie tylko apetyczne ale też ładne, zielone, wiosenne. Na świątecznym stole będą się pięknie prezentować i wyśmienicie smakować.
Składniki
1 awokado – w miarę miękkie,
5 jajek,
Łyżka majonezu,
Sól, pieprz,
ząbek czosnku,
Łyżka soku z cytryny,
Natka pietruszki
Wykonanie
Jajka gotujemy na twardo ( około 7 minut), studzimy, obieramy ze skorupki.
Wykrawamy mały ostrym nożykiem cząstkę jajka w formie łódki. Po drugiej stronie wykrawamy kawałeczek białka tak aby jajko stało stabilnie.
Wyjmujemy żółtka. Białka układamy na talerzu .
W blenderze blendujemy żółtka, awokado, majonez, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i garść natki pietruszki. Nakładamy masę do białek, najlepiej szprycą z fajną końcówką lub łyżeczką.
Przyozdabiamy je np natką, rzodkiewką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz