Halibut z aromatyczną salsą z awokado to dzisiejsza moja propozycja na danie z tej pysznej ryby. Jak udaje mi się kupić w dobrej cenie halibuta ( ryby zrobiły się bardzo drogie) to staram się go przygotować w najprostszej wersji ale z ciekawymi dodatkami. Już pisałam Wam, że ryba smakuje najlepiej jak jest prosto przygotowana ale warto ją urozmaicić. Dzisiaj jest to salsa z awokado, z dodatkiem soku z limonki, czosnku, chilli. Sok z limonki jest dobrym dodatkiem do ryb, dodaje ciekawego smaku rybie, trochę innego niż sok z cytryny.
Składniki
Filety z halibuta 2 duże sztuki,
Sól, biały pieprz,
Sok z 1limonki,
3 łyżki mąki,
Olej rzepakowy do smażenia
Salsa z awokado:
1 dojrzałe, miękkie awokado,
sok z 1 limonki,
2 ząbki czosnku,
Oliwa,
sól, pieprz, chilli ,
cebulka dymka
Wykonanie
Filety z halibuta czyścimy z ości, kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, doprawiamy solą, białym pieprzem. Mąkę przesiewamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej, filety obtaczamy w mące i smażymy po 1 minucie z każdej strony, zaczynając smażenie od części ze skórą. Usmażone filety układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy sokiem z limonki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy rybę 5-7minut.
Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do blendera wkładamy awokado, sok z limonki, czosnek i rozcieramy krótko. Przekładamy masę do miski, dodajemy resztę składników (sól, pieprz, chilli, cebulkę dymkę) i mieszamy.
Podajemy rybę z ulubionymi dodatkami i salsą z awokado.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz