Czy macie takie dania, smaki, które są swego rodzaju lekarstwem na zły dzień, zmęczenie, stres ? Ja mam parę takich smaczków, które poprawiają mi humor i samopoczucie po ciężkim dniu. Jednym z nich są figi z różnymi dodatkami, w wytrawnym wydaniu.
Połączenie smaku fig z serem kozim i tymiankiem to jedno z najlepszych i najsmaczniejszych. Ja lubię figi na ciepło więc na blogu jest już parę przepisów z ich dodatkiem.
W tym sezonie, figi pojawiły się już w marketach więc czas na dania z ich dodatkiem. Grzanki czyli ciepłe kanapki z takimi dodatkami to pomysł na pyszną kolację, na spotkanie z przyjaciółmi. Są proste i szybkie do zrobienia a z dodatkiem białego, wytrawnego wina są znakomite.
Składniki
4 figi
Kromeczki chleba tartine lub ciabatki,
120 g serka koziego twardego,
Sól, pieprz,
Oliwa,
Łyżka świeżego tymianku
Wykonanie
Listki tymianku kroimy na drobne kawałki i dajemy do miski z oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy chwilę aż oliwa nabierze aromatu. Ser kozi ścieramy na tarku, na grubych oczkach. Figi myjemy i kroimy w plasterki.
Kromeczki chleba skrapiamy oliwą z tymiankiem, dajemy starty ser kozi, następnie plasterki fig, posypujemy całość solą i pieprzem i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni 20 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz