Kurczak doprawiony cząbrem, na aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym bazylią i oregano a do tego makaron penne.
Pyszne, proste ale zarazem wykwintne danie na obiad lub ciepłą kolację. Bardzo przypomina aromaty i zapachy Włoch i dlatego w jesienne dni będzie nas przenosić w śródziemnomorskie klimaty.
Składniki dla 4 osób:
2 piersi z kurczaka,
Cząber – pół łyżeczki,
Małe opakowanie makaronu Penne,
2 ząbki czosnku,
pomidory krojone z puszki,
1 cebula średnia,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz,
pół łyżeczki bazylii,
pół łyżeczki oregano
parmezan
Wykonanie:
Piersi z kurczaka czyścimy i doprawiamy solą, pieprzem. W misce przygotowujemy marynatę do mięsa: 2 ząbki czosnku wyciskamy, oliwę, cząber mieszamy i dajemy do mięsa i przechowujemy w lodówce około 1 godz.
Na dużej patelni wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Podsmażamy na małym ogniu, następnie zwiększamy ogień i dodajemy pomidory krojone. Na małym ogniu gotujemy ok. 15min. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Kawałki kurczaka grillujemy z dwóch stron.
Makaron gotujemy według przepisu al dente.
Wykładamy porcję makaronu na talerz, nakładamy sos, grillowanego kurczaka i podajemy z zieloną sałatką.
Do tego lampkę czerwonego wina i możemy poczuć się jak we Włoszech.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz