Grillowany kurczak z aromatycznym sosem pomidorowym i makaronem

Kurczak doprawiony cząbrem, na aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym bazylią i oregano a do tego makaron penne.

Pyszne, proste ale zarazem wykwintne danie na obiad lub ciepłą kolację. Bardzo przypomina aromaty i zapachy Włoch i dlatego w jesienne dni będzie nas przenosić w śródziemnomorskie klimaty.

DSC_0017a

Składniki dla 4 osób:

2  piersi z kurczaka,

Cząber – pół łyżeczki,

Małe opakowanie makaronu Penne,

2 ząbki czosnku,

pomidory krojone z puszki,

1 cebula średnia,

3 ząbki czosnku,

3 łyżki oliwy,

sól, pieprz,

pół łyżeczki bazylii,

pół łyżeczki oregano

parmezan

 Wykonanie:

Piersi z kurczaka czyścimy i doprawiamy solą, pieprzem. W  misce przygotowujemy marynatę do mięsa: 2 ząbki czosnku wyciskamy, oliwę, cząber mieszamy i dajemy do mięsa i przechowujemy w lodówce około 1 godz.

Na dużej patelni wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Podsmażamy na małym ogniu, następnie zwiększamy ogień i dodajemy  pomidory krojone. Na małym ogniu gotujemy ok. 15min. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.

Kawałki kurczaka  grillujemy z dwóch stron.

Makaron gotujemy według przepisu al dente.

Wykładamy porcję makaronu na talerz, nakładamy sos, grillowanego kurczaka i podajemy z zieloną sałatką.

Do tego lampkę czerwonego wina i możemy poczuć się jak we Włoszech.

 DSC_0027a

DSC_0022a

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.