Grillowana pierś z indyka na placku z kaszy jęczmiennej

Kasza jest bardzo wdzięcznym i zdrowym  dodatkiem do różnych dań. Ja często robię z kaszy różne kotlety i placki, które lubię same lub z jakimś fajnym sosem np. grzybowym, pieczarkowym ..

Dzisiejsza  propozycja to połączenie dietetycznego kotleta z indyka z plackiem z kaszy jęczmiennej. Do kaszy dodałam startą cukinię, natkę pietruszki, papryczkę chilli, jajko mąkę i powstały w szybkim czasie pyszne placuszki.  Do tego wystarczy zrobić sałatkę i mamy pełne danie.

Zauważyłam, że sporo portali zachęca, przed nadejściem wiosny, do zdrowego i dietetycznego żywienia, więc postanowiłam wpisać się w ten klimat i będę co jakiś czas proponować Wam ciekawe, smaczne i lekkie dania  na obiad lub kolację.  Ten przepis dedykuję też mojemu bratu, który gotuje sobie sam do pracy różne dania ( głównie z mięsem)  i potrzebuje inspiracji i pomysłów do tego. Marcin, proszę bardzo może zrobisz sobie takie danie  – lubisz kaszę, a w takiej wersji jako placek jest przepyszna.

Składniki na 4 porcje:

4 kotlety z piersi indyka,

2 ząbki czosnku,

Oliwa, sok ½ cytryny,

łyżeczka sosu sojowego

przyprawy : pieprz czarny, sól,  majeranek, tymianek

kotlety z kaszy:

1 woreczek kaszy jęczmiennej wiejskiej,

1 mała cukinia lub ½ większej

Sól, pieprz,

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

1 jajko,

1 papryczka chilli,

3 łyżki mąki pszennej

Sól, pieprz

Olej do smażenia

Wykonanie

Przygotowujemy marynatę do mięsa: olej, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz,  zioła  i sos sojowy mieszamy w miseczce. Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety. Następnie  rozbijamy je delikatnie (nie bardzo cienko) tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa. Kotlety zalewamy marynatą odstawiamy na minimum 1 godz.

Kaszę  gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i  odcedzamy. Przekładamy kaszę do miski.

Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na grubych oczkach na tarku i dajemy do miski z kaszą. Następnie dodajemy do kaszy natkę pietruszki, jajko, mąkę,  pokrojoną drobno papryczkę chilli sól, pieprz  i wszystko dokładnie mieszamy.  Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy podłużne,  małe placki  i smażymy  z każdej stron po 2 minuty. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Jeśli chcemy aby danie była bardziej dietetyczne możemy placku upiec w piekarniku bez tłuszczu

Kotlety z indyka grillujemy na patelni do czasu, aż się ładnie przypieką. Na talerzu układamy placek z kaszy, sałatkę a na to dajemy grillowany kotlet.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 28 stycznia
    Odpowiedz

    bardzo ciekawy sposób podania! 😉

  2. 29 stycznia
    Odpowiedz

    Cieszę się, że spodobał Ci się mój sposób podania. Zachęcam do wypróbowania bo taki ( niby zwykły) kotlet z indyka z plackiem z kaszy w tej wersji jest naprawdę dobry. Pozdrawiam 🙂

  3. Natalia
    10 lutego
    Odpowiedz

    Super przepis – na pewno bardzo smaczny. Muszę wypróbować bo zaciekawiłaś mnie 😉 Przesyłam ci również fajną stronkę do poczytania http://www.sprawdzonydrob.pl/ może znajdziesz jakąś kuchenną inspirację 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.