Ostatnio na konferencji Food Blogger Fest wymieniałyśmy się pomysłami na różne potrawy. Między innymi został mi podsunięty ten – na gofry z ciasta francuskiego. Jest to pyszny i bardzo szybki pomysł na śniadanie lub deser. Wystarczy mieć ciasto francuskie, a można wyczarować pyszne danie. Gofry można przygotować nie tylko na słodko ale także w wersji wytrawnej. Polecam 🙂
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
nutella
cukier puder
Wykonanie:
Gofrownicę nagrzewamy i smarujemy lekko olejem. W zależności od tego, jakiego kształtu mamy gofrownicę z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty o wymiarach dopasowanych do naszego sprzętu. Musi nam wyjść parzysta ilość – u mnie z jednego opakowania wyszły 4 gofry. Połowę wyciętych prostokątów smarujemy nutellą i przykrywamy każdy z osobna czystym prostokątem. Za pomocą noża dociskamy mocno brzegi każdego z gofrów tak by się nie rozkleiły.
Do nagrzanej gofrownicy wkładamy złożone w ten sposób gofry i pieczemy ok 5-6 min – w zależności od tego jakiej mocy posiadacie sprzęt.
Gotowe gofry lekko muszą ostygnąć. Posypujemy cukrem pudrem – smacznego!
gofry chyba zawsze będą mi się kojarzyły z wakacjami 🙂
Tak, ja mam podobnie 🙂
Bardzo ciekaw sposób na gofry, zapisuję przepis do wypróbowania 🙂
Mi gofry kojarzą się z jednymi wakacjami, wystarczy zapach robionego gofra i już wspomnienia wracają.
🙂 ja też mam miłe wspomnienia z goframi, wakacyjne 🙂
Świetny pomysł, to jeszcze można różnie nadziewać. Ja mam taką gofrownicę Dezal z malutkimi kwadracikami, także jutro wypróbuję jak mi takie wyjdą.
🙂 to daj znać jak wyszły i smakowały ….