Czy są tu wielbiciele wszelakich kluseczek ? Dzisiaj mam coś pysznego, sezonowego czyli gnocchi z bobem.
Robimy je z ugotowanego, obranego i zmiksowanego bobu.
Kluseczki są zielone i smakują wybornie polane roztopionym masłem i posypane parmezanem.
Składniki :
2 szklanki ugotowanego i wyłuskanego bobu,
1 jajko,
10 dag mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
masło,
5 łyżek utartego parmezanu,
sól,
Wykonanie:
Bób gotujemy do miękkości i ciepły obieramy ze skórki. Mikserem rozdrabniamy na gładką masę i studzimy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, wykładamy bób, mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie potrzeba dodajemy mąkę bo ciasto musi być gładkie. Z ciasta kroimy mniejsze kawałki i formujemy długie wałki a z nich tniemy małe kluseczki. Widelcem robimy rowki.
W garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć wkładamy kluseczki . Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową / małym durszlakiem, układamy na półmisku.
Na patelni topimy masło, polewamy gnocchi i posypujemy parmezanem
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz