Dla wielbicieli fasoli mam dzisiaj pyszne danie. Pomidorki zapieczone w oliwie, z czosnkiem, fetą i ziołami są pysznymi dodatkiem do fasoli. Razem z ziołami ( rozmaryn szałwia, bazylia i tymianek) oraz natką pietruszki smakują jak milion dolarów. Na balkonie nadal mam świeże zioła więc wykorzystuję je do jesiennych dań z warzywami i nie tylko. Spróbujcie a będziecie wracać do tego dania.
Składniki dla 4 osób
500 g świeżej fasoli ,
4- 5 ząbki czosnku,
Gałązka świeżego rozmarynu, tymianku, bazylii, szałwii
2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,
Szklanka pomidorków koktajlowych,
Kawałek sera feta,
Natka pietruszki
Sól, pieprz,
Wykonanie
Świeżą fasolę myjemy i gotujemy z solą, liściem laurowym, zielem angielskim do miękkości – około 1 godziny. Jeśli jest sucha, to moczymy ją wcześniej około 5 godz. I dopiero potem gotujemy. Ugotowaną odcedzamy.
Do naczynia gdzie będziemy piec dajemy wymyte pomidorki, zioła, czosnek i polewamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach 30-40 minut.
Następnie dodajemy ugotowaną fasolę, i te same zioła pokrojone drobno oraz natkę pietruszki, również pokrojoną drobno. Mieszamy i jeśli jest za gęste dodajemy oliwę. Na koniec dodajemy pokruszona fetę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem; podajemy z sałatką lub bagietką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz