Fasola z pieczonymi pomidorkami z fetą, czosnkiem i ziołami

Dla wielbicieli fasoli mam dzisiaj pyszne danie. Pomidorki zapieczone w oliwie, z czosnkiem, fetą i ziołami są pysznymi dodatkiem do fasoli. Razem z ziołami ( rozmaryn szałwia, bazylia i tymianek) oraz natką pietruszki smakują jak milion dolarów. Na balkonie nadal mam świeże zioła więc wykorzystuję je do jesiennych dań z warzywami i nie tylko. Spróbujcie a  będziecie wracać do tego dania.

Składniki dla 4 osób

500 g świeżej fasoli ,

4- 5  ząbki czosnku,

Gałązka świeżego rozmarynu, tymianku, bazylii, szałwii

2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,

Szklanka pomidorków koktajlowych,

Kawałek sera feta,

Natka pietruszki

Sól, pieprz,

Wykonanie

Świeżą fasolę myjemy i gotujemy  z solą, liściem laurowym, zielem angielskim do miękkości – około 1 godziny. Jeśli jest sucha, to moczymy ją wcześniej około 5 godz.  I dopiero potem gotujemy. Ugotowaną odcedzamy.

Do naczynia gdzie będziemy piec dajemy wymyte pomidorki, zioła,  czosnek i polewamy oliwą. Pieczemy  w 200 stopniach 30-40 minut.

Następnie dodajemy ugotowaną  fasolę,  i te same zioła pokrojone drobno oraz natkę pietruszki, również pokrojoną drobno. Mieszamy i jeśli jest za gęste dodajemy oliwę. Na koniec dodajemy  pokruszona fetę.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem; podajemy z sałatką lub bagietką.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.