Na przedwiośniu sięgamy do warzyw korzennych, strączkowych, kapusty, szczególnie kiszonej bo na nowalijki i dobre, świeże warzywa trzeba jeszcze trochę poczekać.
Dzisiaj mam coś dla wielbicieli fasoli, która jest zdrowa i bardzo smaczna. Fasola, wcześniej ugotowana ( można użyć z puszki lub suszoną ) duszona w sosie pomidorowym z gałązką rozmarynu i z dodatkiem kiszonych pomidorów wyszła przepyszna. W ubiegłym roku zrobiłam na próbę 3 słoiki kiszonych pomidorów, które okazały się hitem kulinarnym. W tym sezonie zakisiłam więcej słoików i była już parę razy zupa z ich dodatkiem a teraz sos pomidorowy. Są przepyszne i dodają potrawom fajnego, kiszonkowego smaku. Jeśli nie macie kiszonych pomidorów, to można zrobić z samym przecierem, krojonymi pomidorami czy sokiem pomidorowym. Sałatka z sosem winegret i feta, może jeszcze dobry chleb wystarczą jako dodatek.
Składniki dla 4 osób
500 g świeżej fasoli ,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
Gałązka świeżego rozmarynu,
2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,
250 ml domowego przecieru pomidorowego lub soku,
4 kiszone pomidory,
2 łyżki startego sera grana padano,
Sól, pieprz,
Mix sałatek,
Sos winegret,
Ser feta
Wykonanie
Świeżą fasolę myjemy i gotujemy z solą, liściem laurowym, zielem angielskim do miękkości – około 1 godziny. Jeśli jest sucha, to moczymy ją wcześniej około 5 godz. I dopiero potem gotujemy. Ugotowaną odcedzamy.
Z kiszonych pomidorów zdejmujemy skórkę i rozdrabniamy widelcem.
Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i dusimy na małym ogniu około 3 minut.
Następnie dodajemy ugotowaną fasolę, gałązkę rozmarynu, wlewamy przecier pomidorowy, kiszone pomidory i dusimy około 15 minut, aż sos się zredukuje
( mieszamy od czasu do czasu). Na koniec dodajemy stary ser, mieszamy i zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem; podajemy z sałatką i serem feta.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz