Jesienne, drożdżowe słodkości ze śliwkami. Kto nie lubi ciepłych jeszcze drożdżówek z zapieczonymi śliwkami, posypane obficie słodką kruszonką. Nie znam takich osób.
Dzisiaj, przy poniedziałku zachęcam Was do upieczenia takich pyszności.
Składniki na 15 sztuk:
500 g mąki pszennej,
5 dag drożdży 4 łyżki cukru
200 ml mleka,
3 jajka w tym 1 do smarowania
50 g masła,
Cynamon,
Śliwki – około 500 g
Kruszonka:
2 łyżki zimnego masła,
2 łyżki cukru, 3 łyżek mąki
Wykonanie
Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe ale nie za gorące, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut aby drożdże popracowały.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy podrośnięty zaczyn, jajka, resztę cukru i mieszamy, następnie dodajemy roztopione, wystudzone masło i wyrabiamy ciasto około 10-15 minut aż będzie gładkie. Przykrywamy i zostawiamy na około 1 godz aby wyrosło.
Śliwki myjemy i drylujemy.
Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą dość długo aż zrobimy kruszonkę. Dajemy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski na deskę podsypaną mąką i wyrabiamy około 10 minut.
Następnie formujemy grubszy wałek, dzielimy go na równe 15 części i formujemy z nich kule. Rozpłaszczamy kule i robimy wgłębienia tak aby zmieściły się w nich śliwki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy drożdżówki, układamy na nich kawałki śliwek. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem, posypujemy cynamonem i kruszonką.
Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz