Klasyczny włoski deser w nie do końca klasycznym wydaniu. Żółtka w kremie z mascarpone zdecydowanie „robią robotę” i powodują, że zwykły krem staje się niezwykły. Do tego dodałam maliny, bo trzeba korzystać póki mamy świeże 🙂 Taki deser świetnie sprawdzi się gdy nie macie czasu albo piekarnika.
Składniki na 4 porcje:
3 żółtka,
3 łyżki cukru pudru
Serek mascarpone – 250 g,
Opakowanie podłużnych biszkoptów,
Szklanka zaparzonej kawy,
Maliny,
Kakao do posypania,
Likier amaretto, jeśli mamy
Wykonanie:
Jajka myjemy i następnie sparzamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy i dajemy do miski ( najlepiej metalowej), dodajemy cukier i ubijamy na parze do momentu aż będą puszyste. Zdejmujemy z pary i dodajemy serek mascarpone i nadal ubijamy, na małych obrotach aż dobrze się połączą wszystkie składniki.
Zaparzamy kawę i schładzamy. Dodajemy do niej likier amaretto, jeśli mamy.
W salaterce, szklance układamy na przemian biszkopty maczane w kawie, maliny, krem. Posypujemy na koniec kakao.
Przed podaniem umieszczamy deser na godzinę w lodówce.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz