Dziś będzie bardzo prosto, bardzo szybko i oczywiście bardzo smacznie. Może nawet nieco jesiennie, bo ta pora roku już ewidentnie do nas zawitała.
Jabłka i cynamon – połączenie wszystkim chyba znane, choć w większości pewnie głównie z równie pysznego ciasta – szarlotki (czy też jabłecznika). Tym razem jednak w innej, muffinkowej postaci 😉 Polecam drobno pokroić jabłka, będzie można jeszcze bardziej 'nadziać’ nimi babeczki. Poza tym co tu dużo więcej pisać, przeczytajcie przepis, obejrzyjcie filmik z przygotowania i ruszajcie do roboty, by w całym domu zapachniało cynamonem. 😉
Składniki (na 12 sztuk):
2 jajka
250g mąki pszennej
120g masła
150g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki kefiru
1/2kg jabłek
płatki migdałów
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Masło roztapiamy i studzimy. W drugiej misce roztrzepane jajka mieszamy z cukrem, kefirem, dodajemy wystudzone masło, mieszamy wszystko razem. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się składników.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta, następnie jabłka, ciasto do 3/4 wysokości blachy i dekorujemy z wierzchu jabłkami i płatkami migdałów. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok 25-30min.
Co za cuda!!! Piękne i muszą być smaczne
dzisiaj bede robic mniam mniam
No to smacznego! 🙂
Jabłka z cynamonem… uwielbiam 🙂
Ślicznie wygladaja 🙂 ja wczoraj smażyłam jabłka z cynamonem na zimę 🙂