To już czas na dania z cukinii: leczo, z farszem, roladki, co tam lubimy. Cukinia jest znakomita do różnych dań na ciepło i zimno. Teraz jest młoda, delikatna więc można poszaleć w kuchni z jej udziałem.
Pojawiły się też kurki, co zachęciło mnie do zrobienia cukinii faszerowanej, właśnie kurkami. Miałam w domu komosę ryżową więc powstało znakomite, lekkie danie na letni obiad. Zrobiłam do tego sos koperkowy, w którym piekły się cukinie. Pyszności.
Składniki dla dwóch osób
Około 1 szklanki komosy ryżowej,
100 g kurek,
1 cebula,
Bulion warzywny lub woda,
2 łyżki masła,
2 średnie cukinie,
Natka pietruszki,
Sos koperkowy:
200 g śmietany 18 %,
Pęczek koperku.
Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki wody,
Sól, pieprz
Wykonanie
Kurki płuczemy, czyścimy i odcedzamy. Kroimy na mniejsze kawałki.
Komosę ryżową płuczemy w ciepłej wodzie i odcedzamy.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy komosę, chwilkę smażymy a następnie dodajemy kurki, mieszamy i smażymy 2 minuty.
Dodajemy bulion lub gorącą wodę i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 15 – 20 minut. Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy 2 łyżki drobno pokrojonej natki i jeszcze około 2 minuty dusimy.
Przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy z wodą, mąką ziemniaczaną, drobno pokrojonym koperkiem, doprawiamy solą, pieprzem. Tak przygotowany sos wylewamy do naczynia, gdzie będziemy piec cukinie.
Cukinie kroimy na dwie części, wydrążamy miąższ, doprawiamy solą, pieprzem i układamy w naczyniu z sosem. Dajemy na cukinie farsz z kurkami i zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy farsz mozarellą i zapiekamy jeszcze 5 -7 minut.
Podajemy ciepłe z sosem koperkowym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz