Cukinie faszerowane kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Jest to propozycja dla miłośników lekkich, bezmięsnych potraw. Cukinie mamy już pod dostatkiem więc wystarczy wymyślić smaczny farsz i mamy gotowe danie na obiad lub ciepłą kolację.

Tym razem zrobiłam do cukinii  farsz z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym, podobnym do sosu do makaronów. Pomysł okazał się trafiony, cukinie pachniały i smakowały wybornie. Nawet mój syn, który nie przepada za cukinią orzekł, że jest to wyjątkowo dobra wersja.

Lato przed nami więc zachęcam to przygotowywania potraw z cukinii i innych warzyw bo są szybkie, proste do przygotowania a smakują rewelacyjnie. Ważne jest też to, że są to dania lekkie i w upalne dni mamy jak znalazł obiad dla rodziny lub gości.

DSC_5535

Składniki

2 średniej wielkości cukinie

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

Puszka pomidorów w kawałkach,

½ łyżeczki oregano,

2 łyżki parmezanu

Sól, pieprz,

Liść  laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego,

10 dag sera mozzarella

¾ szklanki kaszy jaglanej,

2 szklanki wody

Wykonanie:

Cukinie myjemy,  suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Wyjmujemy łyżeczką miąższ ze środka ale robimy to tak aby trochę zostało na dno.   Przygotowujemy farsz.

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z  1 liściem laurowym, zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek, dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i gotujemy około 3 minut. Dodajemy do pomidorów ugotowaną kaszę, ser parmezan, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.

Cukinie układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem  i nakładamy farsz. Naczynie przykrywamy folią i pieczemy 20-30 minut w tem. 200 stopni. Na koniec zdejmujemy folię, posypujemy cukinie serem mozzarella i zapiekamy 5 minut ( aż ser się zarumieni).  Było pysznie i lekko.

 DSC_5516-001

DSC_5539

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. 12 czerwca
    Odpowiedz

    Uwielbiam jaglankę, świetny pomysł na zdrowy obiad.

    Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.