Jest to propozycja dla miłośników lekkich, bezmięsnych potraw. Cukinie mamy już pod dostatkiem więc wystarczy wymyślić smaczny farsz i mamy gotowe danie na obiad lub ciepłą kolację.
Tym razem zrobiłam do cukinii farsz z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym, podobnym do sosu do makaronów. Pomysł okazał się trafiony, cukinie pachniały i smakowały wybornie. Nawet mój syn, który nie przepada za cukinią orzekł, że jest to wyjątkowo dobra wersja.
Lato przed nami więc zachęcam to przygotowywania potraw z cukinii i innych warzyw bo są szybkie, proste do przygotowania a smakują rewelacyjnie. Ważne jest też to, że są to dania lekkie i w upalne dni mamy jak znalazł obiad dla rodziny lub gości.
Składniki
2 średniej wielkości cukinie
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
Puszka pomidorów w kawałkach,
½ łyżeczki oregano,
2 łyżki parmezanu
Sól, pieprz,
Liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego,
10 dag sera mozzarella
¾ szklanki kaszy jaglanej,
2 szklanki wody
Wykonanie:
Cukinie myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Wyjmujemy łyżeczką miąższ ze środka ale robimy to tak aby trochę zostało na dno. Przygotowujemy farsz.
Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z 1 liściem laurowym, zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem, do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby nie przykleiła się do garnka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek, dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i gotujemy około 3 minut. Dodajemy do pomidorów ugotowaną kaszę, ser parmezan, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.
Cukinie układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem i nakładamy farsz. Naczynie przykrywamy folią i pieczemy 20-30 minut w tem. 200 stopni. Na koniec zdejmujemy folię, posypujemy cukinie serem mozzarella i zapiekamy 5 minut ( aż ser się zarumieni). Było pysznie i lekko.
Uwielbiam jaglankę, świetny pomysł na zdrowy obiad.
Pozdrawiam serdecznie!