Sezon na polskie cukinie uważam za otwarty. U Państwa Majlertów są już w sprzedaży piękne, młode cukinie. Przygotujcie się na pyszne i lekkie dania z cukinią bo zdradzę Wam, że postanowiłam stracić trochę kilogramów więc biegam, jeżdżę dużo na rowerze i przygotowuję lekkie dania z warzywami, Efekty już są. Dzisiaj pierwsza moja propozycja czyli cukinia zapiekana z warzywami z papryczką chilli. Szybkie i lekkie danie na obiad lub kolację.
Składniki
2 średniej wielkości cukinie
2 łyżki pesto bazyliowego
1 marchew,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 papryka
2 łyżki parmezanu
Woreczek ryżu
Sól, pieprz
15 dag sera mozzarella
Wykonanie:
Cukinie myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Wyjmujemy łyżeczką miąż ze środka ale robimy to tak aby trochę zostało na dno. Przygotowujemy farsz. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem. Papryczkę chilli myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w małą kostkę. Cebulę, czosnek, paprykę kroimy w drobną kostkę a marchew ścieramy na grubym tarku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, czosnek, paprykę, startą marchew i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ugotowany ryż; doprawiamy solą, pieprzem, Dusimy dalej około 5 minut. Na koniec dodajemy papryczkę chilli i ser parmezan; mieszamy całość. Cukinie układamy w naczyniu do pieczenia, smarujemy pesto, posypujemy solą i pieprzem i nakładamy farsz. Naczynie przykrywamy folią i pieczemy ½ godz. w tem. 200 stopni. Na koniec zdejmujemy folię, posypujemy cukinie serem mozzarella i zapiekamy 5-7 minut ( aż ser się zarumieni). Ja podałam do tego sos koperkowy – było pysznie i lekko.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz