Ciasto drożdżowe zawijane z jabłkami, orzechami i cynamonem

 

Idealne, aromatyczne, zawijane ciasto drożdżowe z kawałkami jabłek, cynamonem i orzechami włoskimi. Takie połączenie składników daje pewność, że ciasto będzie w najlepszym, tradycyjnym smaku. Czyż nie ma lepszego połączenia jak ciasto drożdżowe z owocami ?

Wiem, że powiecie, że ciasto drożdżowe jest pracochłonne i trudne do zrobienia. Ale jak już raz zrobicie ciasto drożdżowe, to pomimo tych uciążliwości będziecie wracać do takiego ciasta. My jesteśmy miłośnikami drożdżowych.

 

Składniki

2 ½  szklanki mąki,

3dag drożdży

1 niepełna  szklanka ciepłego mleka,

3 jajka,

½ szklanki cukru,

1 cukier waniliowy,

1 kg jabłek,

Łyżeczka cynamonu,

Garść rozdrobnionych orzechów włoskich

Wykonanie

W garnku podgrzewamy mleko tak aby było ciepłe ale nie gorące. Dodajemy drożdże, połowę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy  pozostały cukier, jajka,  cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy wszystko razem około 15 min, podsypując, jeśli potrzeba delikatnie mąką. Ciasto drożdżowe trzeba dość długo wyrabiać ale wtedy ciasto będzie puszyste i delikatne.

Gotowe, dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia ( aż podwoi objętość).

Jabłka myjemy, obieramy i wykrawamy środek. Kroimy na małe ćwiartki.

Ręce podsypujemy mąką i wykładamy wyrośnięte ciasto na deskę, którą wcześniej podsypujemy mąką, wałkujemy na średniej grubości prostokąt.

Następnie dajemy jabłka na ciasto, posypujemy cynamonem, dodajemy kawałki orzechów i zwijamy w rulon a na koniec formujmy koło.

Formę na tort smarujemy masłem, posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy ciasto w torownicy. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Wyrośnięte pieczemy ( funkcja góra, dół) w 180  stopniach około 40 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 10 kwietnia
    Odpowiedz

    Jeju tu chyba zapomniane zostało o tłuszczu? masło, margaryna? musi być nie ma bata 🙂

  2. Brenia
    12 kwietnia
    Odpowiedz

    Czasami daję do drożdżowych wypieków masło a czasami robię bez tłuszczu. W tym przypadku tak jest, nie dodawałam tłuszczu. Ale i tak ciasto wyszło znakomite 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.