Idealne, aromatyczne, zawijane ciasto drożdżowe z kawałkami jabłek, cynamonem i orzechami włoskimi. Takie połączenie składników daje pewność, że ciasto będzie w najlepszym, tradycyjnym smaku. Czyż nie ma lepszego połączenia jak ciasto drożdżowe z owocami ?
Wiem, że powiecie, że ciasto drożdżowe jest pracochłonne i trudne do zrobienia. Ale jak już raz zrobicie ciasto drożdżowe, to pomimo tych uciążliwości będziecie wracać do takiego ciasta. My jesteśmy miłośnikami drożdżowych.
Składniki
2 ½ szklanki mąki,
3dag drożdży
1 niepełna szklanka ciepłego mleka,
3 jajka,
½ szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1 kg jabłek,
Łyżeczka cynamonu,
Garść rozdrobnionych orzechów włoskich
Wykonanie
W garnku podgrzewamy mleko tak aby było ciepłe ale nie gorące. Dodajemy drożdże, połowę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, jajka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy wszystko razem około 15 min, podsypując, jeśli potrzeba delikatnie mąką. Ciasto drożdżowe trzeba dość długo wyrabiać ale wtedy ciasto będzie puszyste i delikatne.
Gotowe, dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia ( aż podwoi objętość).
Jabłka myjemy, obieramy i wykrawamy środek. Kroimy na małe ćwiartki.
Ręce podsypujemy mąką i wykładamy wyrośnięte ciasto na deskę, którą wcześniej podsypujemy mąką, wałkujemy na średniej grubości prostokąt.
Następnie dajemy jabłka na ciasto, posypujemy cynamonem, dodajemy kawałki orzechów i zwijamy w rulon a na koniec formujmy koło.
Formę na tort smarujemy masłem, posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy ciasto w torownicy. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pieczemy ( funkcja góra, dół) w 180 stopniach około 40 minut.
Jeju tu chyba zapomniane zostało o tłuszczu? masło, margaryna? musi być nie ma bata 🙂
Czasami daję do drożdżowych wypieków masło a czasami robię bez tłuszczu. W tym przypadku tak jest, nie dodawałam tłuszczu. Ale i tak ciasto wyszło znakomite 🙂