Ciasta drożdżowe w postaci babek, bułeczek, rogalików są znakomite. Kochamy je na śniadanie, do kawy, jako popołudniową przegryzkę itd.
Jak przychodzi sezon na świeże, polskie owoce robię ciasta drożdżowe z owocami. Jest to podwójna znakomitość i podwójna radość – ciasto drożdżowe i pyszne owoce. Dzisiaj ciasto z rabarbarem. Mniam
Składniki:
3 żółtka,
5 dag drożdży,
1/2 kg mąki pszennej,
1/2 szklanka cukru,
1/2 szklanki mleka,
cukier waniliowy,
6 gałązek rabarbaru
Wykonanie
Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mąkę, żółtka, cukier waniliowy; mieszamy około 5 min i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko mieszamy i w zależności od konsystencji dodajemy jeszcze trochę mąki – ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi.
Wałkujemy, przekładamy ciasto na blachę i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce by urosło. Nakładamy pokrojony w paski i wymieszany z cukrem rabarbar. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45min w temp 200stopni.
ciasto rabarbarowe to idealny smakołyk pasujący do koktajlu w upalne słoneczne dni
Pychotka takie ciasto i najlepsze świeże 🙂
jak od mojej babci! wspaniałe 🙂
Piękne drożdżowe ciacho – mniam!!!
Proste i pyszne!
Lubię takie ciasta, bardzo lubię 🙂
uwielbiam!