Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasta drożdżowe w postaci babek, bułeczek, rogalików  są znakomite. Kochamy je  na śniadanie, do kawy, jako popołudniową przegryzkę itd.

Jak przychodzi sezon na świeże, polskie owoce robię ciasta drożdżowe z owocami. Jest to podwójna znakomitość i podwójna radość – ciasto drożdżowe i pyszne owoce. Dzisiaj ciasto z rabarbarem. Mniam

Składniki:

 3 żółtka,

5  dag drożdży,

1/2 kg mąki  pszennej,

 1/2   szklanka cukru,

1/2   szklanki mleka,

cukier waniliowy,

6 gałązek rabarbaru


Wykonanie

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mąkę, żółtka, cukier waniliowy; mieszamy około 5 min i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte  ciasto  lekko mieszamy i w zależności od konsystencji dodajemy jeszcze trochę mąki – ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi.

Wałkujemy, przekładamy ciasto na blachę  i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce by urosło. Nakładamy pokrojony w paski i wymieszany z cukrem rabarbar. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45min w temp 200stopni.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. justap210
    21 czerwca
    Odpowiedz

    ciasto rabarbarowe to idealny smakołyk pasujący do koktajlu w upalne słoneczne dni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.