Ciasto czekoladowe z ciepłymi truskawkami

Od jakiegoś czasu testowałam różne przepisy na ciasta czekoladowe, brownie, które byłoby idealne – nie za słodkie, nie za ciężkie i baaardzo czekoladowe. I oto jest, idealne ciasto czekoladowe, które najlepiej podać z ciepłymi truskawkami lub malinami.


Składniki:
200g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao)
125g  masła
4 jajka
200g cukru
140 g mąki orkiszowej jasnej,
szczypta soli
Mrożone lub świeże truskawki

Wykonanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 160oC. 
Czekoladę podzieloną na kostki wraz z masłem roztapiamy na minimalnym ogniu. Studzimy.

W misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy  do ubitych jajek przestudzoną czekoladę z masłem, delikatnie wszystko mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i ponownie delikatnie wszystko mieszamy do połączenia składników. 

Formę o wielkości 21/25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe wykładamy  do przygotowanej formy. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy  około 30 minut.
Podajemy z ciepłymi truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. nowy
    4 lutego
    Odpowiedz

    Wygląda wspaniale fajny przepis 😉

  2. Brenia
    4 lutego
    Odpowiedz

    🙂 I pyszne ciasto !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.