Domowy chleb nie ma sobie równego w smaku. Ponadto wiemy co dajemy do chleba i nie ma żadnych spulchniaczy czy polepszaczy.
Chleb to jest mąką, woda, zakwas, sól i różne dodatki. Proste składniki ale dają przy robieniu w domu pyszny i zdrowy chleb. Ja piekę od dawna i już nie kupuje w sklepie, no może w jakiejś rzemieślniczej piekarni.
Dzisiaj jeden z lepszych w smaku i konsystencji chleb, z dodatkiem pasty Miso i sezamu. Wierzcie mi, że jest doskonały w smaku, mięsisty ale puszysty. Mąka żytnia i Miso powodują, że chleb jest długo wilgotny i smaczny.
Zachęcam do pieczenia chleba w domu .
Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
3 łyżki zakwasu pszennego lub żytniego,
200 g wody,
200 g mąki pszennej chlebowej 750,
Właściwe ciasto:
Cały zaczyn
600 g mąki pszennej chlebowej typ 750,
200 g mąki żytniej 720,
600 g wody letniej,
2 łyżeczki soli,
1 łyżka pasty Miso,
Ziarna sezamu
Wykonanie
Przygotowujemy wcześniej zaczyn.
W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 12 godz. do wyrośnięcia, w temperaturze pokojowej.
Właściwe ciasto.
Do miski dajemy wodę, cały zaczyn i mieszamy. Przesypujemy mąki, sól i mieszamy.
Wyrabiamy ciasto około 10 minut.
Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 45 minut. Po tym czasie składamy ciasto.
Robimy to w następujący sposób : ręce moczymy w wodzie, następnie chwytamy kawałek ciasta od spodu i naciągamy, przekładając je na drugą stronę miski. Tak robimy z pozostałymi częściami ciasta. Ponownie przykrywamy ciasto i czekamy 45 minut. Ponownie po tym czasie składamy ciasto i przykrywamy. Zostawiamy ponownie na 45 minut. Po tym czasie podsypujemy stolnicę mąką i wykładamy ciasto. Dzielimy na 2 części.
Przygotowujemy 2 koszyczki do rośnięcia – ja mam jeden podłużny a jeden okrągły bo takie mam garnki do pieczenia chleba. Koszyczki wykładamy ścierką lnianą, posypujemy mąką i w tym przypadku dodatkowo dodajemy ziarna sezamu.
Ciasto składamy teraz na stolnicy. Ponownie wilgotną ręką naciągamy ciasto i składamy jedną część na drugą, tak robimy parę razy z kawałkami ciasta. Następnie formujemy chleb i przekładamy do koszyczka łączeniem do góry.
Przykrywamy ciasto ścierką i dodatkowo wkładamy do worka foliowego i zawiązujemy. Dajemy do lodówki na 12-14 godzin.
Po tym czasie nagrzewamy suche garnki w piekarniku w 250 stopniach około 30-45 minut. Garnki muszą być bardzo dobrze nagrzane.
Do gorących przekładamy ciasto z lodówki, nacinamy, przykrywamy i pieczemy w piekarniku około 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
A kiedy dodajemy miso?
Miso dajemy do wszystkich składników, na początku.