Ten przepis jest szczególny bo wykonała go Ania. Córka kilka razy prosiła mnie bym upiekła jej chałkę, nigdy jednak nie było jakoś okazji lub czasu na to, więc… upiekła ją w końcu sama 🙂 Cieszy mnie to bardzo, że już nie tylko mi asystuje w kuchni ale także sama podejmuje się samodzielnego gotowania i wymyślania dań.
A chałka wyszłą pyszna, puszysta i zniknęła w mgnieniu oka. Wypróbujcie, bo jak się okazuje przepis jest całkiem prosty 🙂
Z podanych składników można zrobić jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.
Składniki:
Zaczyn:
15g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 jajko
szczypta soli
Kruszonka:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
jajko do posmarowania
Wykonanie:
Przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15min w ciepłe miejsce.
Masło do ciasta roztapiamy. Jajko rozbełtujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, sól i roztopione masło. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wszystko razem wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne. W razie potrzeby można podsypać nieco mąką.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie lekko wyrabiamy, formujemy kule, którą dzielimy na 3 lub 6 mniejszych (zależy z ilu splotów chcemy zrobić chałkę). Każdą kulę formujemy w wałek o tych samych długościach i zaplatamy warkocz.
Zaplecioną chałkę odkładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy kruszonkę wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy, aż zrobią się grudki. Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem po wierzchu, następnie posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 35min, aż chałka się ładnie zarumieni.
Najlepiej smakuje z domowym dżemem lub powidłami 😉
Piękna i puszysta 🙂 Zjadłabym z dżemem 🙂 Gratulacje dla zdolnej Córci!
🙂 tak gratulacje i jestem dumna z mojej Córki !!
Kocham chałkę, ale nigdy nie robiłam jej samej w domu. Może czas zacząć? 🙂 Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/
Risotto wygląda pięknie 🙂 a, chałkę czas zrobić !!