Jeśli lubicie cannelloni z nadzieniem mięsnym to tym razem proponuję przygotować pyszne i lekkie cannelloni ale nie z makaronu lecz z grillowanych plastrów cukinii.
Na straganach jest już polska, młoda cukinia więc zachęcam do przygotowywania z niej pysznych lekkich dań. Ja jestem jej wielką miłośniczką, robię z niej różne dania z mięsem, z kaszą, warzywami, na ciepło, jako przekąskę itd… Z pewnością przygotuję w tym roku dużo różnych dań z cukinii i podzielę się z Wami przepisami.
Dzisiaj zrobiłam canelloni z plastrów cukinii z dodatkiem pysznego, pachnącego pomidorami i oregano sosu a la bolognese. Danie jest lekkie, smakuje wybornie zarówno na ciepło jak też na zimno. Jest dobre do zabrania do pudełeczka do pracy.
Składniki
2 cukinie średniej wielkości,
20 dag sera mozarella
Farsz:
1/2kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (lub samego wołowego)
karton sosu pomidorowego (typu passata)
Sól, pieprz, oregano
4 ząbki czosnku,
2 cebule
Oliwa
parmezan starty
świeża bazylia
Wykonanie:
Umyte i wysuszone cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Cukinia powinna być miękka na tyle by móc ją łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność. Jeśli nie mamy specjalnej patelni można użyć zwykłej teflonowej.
Sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 1 godziny od czasu do czasu mieszając.
Płaskie naczynie żaroodporne polewamy delikatnie oliwą. Z cukinii formujemy rurki typu canelloni i nadziewamy sosem mięsnym. Układamy nadziane rurki w naczyniu żaroodpornym, posypujemy na koniec całość startym serem mozarella i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut- ser powinien być lekko zarumieniony.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz