Jeśli znudziły się komuś burgery z mięsa to zapraszam dzisiaj na burgery z ciecierzycy. Wiem, że typowych mięsożerców nie przekonam do takiego burgera ale wiem, że są wśród Was miłośnicy bezmięsnych dań i taki być może posmakuje.
Ja sama od czasu do czasu chętnie sięgam po takie burgery i zapewniam, że smakują wybornie.
Dzisiejsza propozycja to moja ulubiona cieciorka. Lubię dodawać do niej papryczkę chilli, która dodaje pikanterii cieciorce. Tym razem dodałam do burgerów jajko sadzone i szparagi. Jajko powinno być usadzone na dość miękko aby żółtko apetycznie wylało się na kotleta. Dopełnieniem były szparagi.
Składniki na 4 porcje:
300 g cieciorki suszonej lub 1 puszka w zaprawie,
1 jajko,
2 łyżki mąki ryżowej,
Garść drobno pokrojonej natki pietruszki,
4 bułki- z ziarnami,
4 jajka,
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 cebula,
pomidor,
4 plastry sera mozarella,
Zielone szparagi,
Oliwa do smażenia,
sól, pieprz,
sos – majonez, ketchup, jogurt naturalny,
Sól, pieprz,
Wykonanie:
Cieciorkę suchą płuczemy i moczymy w wodzie około 12 godz. Następnie gotujemy z ½ łyżki sody. Natomiast jeśli jest z puszki płuczemy i odcedzamy na sitku.
Ugotowaną cieciorkę przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Następnie dodajemy sól, pieprz, pokrojoną drobno papryczkę chilli, jajko, natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek; wszystko razem mieszamy i formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.
Szparagi czyścimy, odkrawamy końcówki i dusimy na oliwie z ząbkiem czosnku około 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Bułki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, dajemy po łyżce startego sera mozarella i zapiekamy w piekarniku około 7 minut. W międzyczasie mieszamy składniki do sosu – po dwie łyżki majonezu, ketchupu i jedną łyżkę jogurtu naturalnego, można również wycisnąć nieco czosnku.
Jajka myjemy i smażymy sadzone na maśle tak aby były lekko lejące. Ja to robię w ten sposób, że jak masło się rozpuści wylewam jajka na patelnię, zmniejszam ogień na średni, solę, przykrywam przykrywką i smażę do czasu aż na żółtku pojawi się lekka biała pokrywa. Szybko zdejmuję z ognia.
Pomidora i cebulę kroimy w plasterki.
Po wyjęciu bułek z piekarnika układamy warstwy do hamburgera – kotlet z cieciorki, jajko sadzone, szparagi, pomidor, cebula, sos.
Uwielbiam ciecieorkę i takie kotleciki też. a jak to wszystko jest pod postacią burgera to juz w ogóle wypas
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
wspaniałe burgery! jakie wiosenne!