Na śniadanie lub deser pyszny, aksamitny i zdrowy budyń z kaszy jaglanej i mango. Robi się go szybko a smakuje rewelacyjnie.
Ja ugotowałam ten budyń na mleku krowim ale można użyć innego, roślinnego mleka, jeśli ktoś jest uczulony lub nie lubi mleka krowiego. Dodałam soczyste mango, które wystarczyło aby budyń był słodki . Jeśli ktoś lubi słodkości to można dodać łyżeczkę cukru pudru lub miodu.
Już pisałam Wam o tym, że śniadanie to podstawa i energia na cały dzień .
Składniki dla 2 osób
¾ szklanki kaszy jaglanej,
2 ½ szklanki mleka ( krowiego lub innego roślinnego),
1 soczyste mango,
Wykonanie
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie następnie zlewamy wrzątkiem, odcedzamy. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kaszę i gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Mango obieramy i kroimy w kawałki , zostawiamy parę kawałków aby dodać potem do budyniu a resztę dajemy do kaszy i blend ujemy. Jeśli kasza jest zbyt gęsta można dodać troszkę ciepłego mleka. Ja nie blendowałam długo więc mój budyń nie był zupełnie gładki ale to zależy jak lubimy.
Podajemy jeszcze ciepły z kawałkami mango. Ja nie dodawałam cukru ale jeśli ktoś lubi super słodkie to można dodać łyżeczkę cukru pudru lub polać całość miodem.
Wygląda wybornie. Lubię takie przepisy, które zaskakują prostotą, a jednak są niepowtarzalne. Kradnę ! 🙂
http://www.dziurawykociol.pl